Pages

Monday, May 16, 2011

hangat-hangat tahi ayam?

hai semua. semoga hari ini membawa seribu satu kebahagian pada anda semua. ^_^

pagi ini, saya cuba masak nasi goreng petai. tapi petai takde lah. ok la. cuma terkurang rasa sikit. memang itu masalah saya dari dulu kalau memasak. sure kurang rasa masin nya. well. takpe. practice make perfect kan.

ye. berbalik pada tajuk post ini. saya daripada dulu. memang tak asing dengan pepatah peribahasa di atas. hangat-hangat tahi ayam. memang mudah minat dan excited pada sesuatu. dan mudah plak give up or bosan when something gets in the way. contohnya. macam cross stitch. sekejap je minat. once benang dah abes, masa kurang sikit dek kesibukan belajar, terus dilupakan. sampai sekarang tak pernah siap satu pun design. huhu

and now, my current addiction, ribbon embroidery. memang suka buat. happy bila tengok hasilnya. and rasa macam ada bakat la. haha. tapi sekarang dah terberhenti sekejap, sebab busy pindah rumah hari tu. now, still tersimpan kemas dalam bilik kotak jahit tu. tak start start pun buat balik. huhu

and once dah mula suka pada ribbon emroidery ni, mula plak timbul minat nak menjahit. usha-usha blog jahit di internet, mulalah teringin nak buat baju sendiri, purse sendiri, dan of course beg sendiri. in fact macam-macam boleh buat. especially for my soon to be born baby. owh berangan angan tak hengat. :P

tapi masalahnya, mesin jahit plak takde. takkan nak jahit tangan kan? tak sanggup den. lagi la cepat bosan.  nak beli mesin, ok je. sebab hubby willing to belanja. siap semangat lagi nak bukak bisnes online together dan jual hasil jahitan ni. tapi tu la. bila usha-usha, ramai recommend suruh beli satu mesin jahit ni yang berharga RMxxxx+. Mak ai. memang mahal tapi orang kata memang berbaloi. sebab ramai kata mesin ni tahan lasak. jahit kain apa pun ok. siap banyak dapat free gift lagi. kira memang berbaloi-baloi la. tapi. itu la. mula ada rasa doubt dalam diri. pepatah "hangat-hangat tahi ayam" tu datang kembali.

"boleh ke aku menjahit ni?"

"berbaloi ke suami aku keluarkan duit banyak semata-semata untuk minat baru aku ni?"

dan macam-macam lagi prasangka negatif dalam hati.

hati memang kata nak. tapi akal kata macam-macam sebaliknya. tapi kita takkan tahu selagi kita tak mencuba kan? plus, masa memang banyak sekarang sebab im a full time housewife sekarang.

hubby pun memang sangat supportive. suka bila wife dia boleh buat something dari rumah je.

nguu. dilema. dilema.

2 comments:

CaHaya said...

ahaha. macam dari dulu lagi macam perasan syaima' suka benda benda crafting ni.
ibu pun dulu she started age macam ini. dia belajar sendiri. beli buku macam macam, mesin jahit pun macam macam.
macam, yang mesti ada is, mesin jahit, and mesin jahit tepi,
ibu guna mesin jahit tepi singer punya. dalam RM1000+. and mesin jahit yang industrial tu. sebab bagi ibu yang lagi banyak function tu macam lagi senang rosak. unless memang nak guna banyak function.
dah ada mesin, reti jahit, nanti nak jahit apa apa pun senang. baju? dress? seluar? crafts? sebab belajar ribbon embroidery ni kalau tak reti jahit, takle buat barang memang susah nak survive.
try lah buat macam macam. smocking ada, tatting, crochet, then you know which one you prefer.
memang menarik. go girl. lagi lagi your husband supportive.

syaima' said...

thank u babe. panjang lebar nya comment dia. tq and appreciate sgt your support. we'll c how k. susah gak sbb dah tak kerja. so mmg kalau nak beli sendiri mesin tu, tak mampu. huhu. so, tu yang lagi menambahkan dilema diri ini. takut-takut jadi pekasam je mesin tu akhirnya. hehe

apa-apa pun, tq k. :)