Pages

Saturday, March 26, 2011

dulu dan sekarang

dulu.

saya anak dara, yang muda remaja, ada tanggungjawab hanya pada umi dan abah, adik-adik, lagi satu tanggungjawab besar hanya kena study elok-elok dan dapat result bagus, riang gembira bersama rakan-rakan, hang out sana sini, sengal bersama-sama. stress hanya bila ada test, assignment, final exam and maybe masalah jiwa kadang-kadang dengan orang.

sekarang?

saya sudah bergelar isteri orang. famili sudah bertambah dari satu kepada dua. dari kena jaga diri sendiri, kena jaga makan pakai suami tersayang. kalau dulu masa kerja, stress dengan boss dan kerja yang bertimbun-timbun. makan pun kena makan extra siket. sebab i am eating for two now kan. hehe

how time flies kan? scary sometimes. tup tup dah bulan march 2011. rasa macam baru semalam je kawen. rasa macam baru semalam je dapat tahu saya ada baby dalam perut ni. yang sedang membesar dengan pesatnya.

now its already almost 4 months usia baby dalam perut. dulu, masa saya masih solo, saya tak pernah pun 

- rasa loya-loya dan muntah di awal pagi. sungguh tak selesa dan sakit taw. sebab pagi-pagi ni semua makanan dah abes di digest oleh sang perut. jadi yang keluar hanyalah air yang berwarna kuning sahaja. and once you dah ter uwek~ perut akan memaksa juga benda-benda dalam perut untuk dikeluarkan. huhu. apa-apa pun alhamdulillah sekarang dah kurang and jarang dah. :)

- bersin selalu. dan setiap kali bersin, mesti dua kali berturut-turut. hm. kenapa ye? sepanjang pembacaan saya di buku-buku dan internet, tak pernah plak jumpa fact pasal bersin pada ibu mengandung. kalau ada, sila lah share dengan saya ye.

- makan takleh banyak at one time. kalau lah degil jugak nak makan sama banyak macam zaman anak dara dulu, sure loya and muntah. now i have to eat a small portion of meal, almost 6 times a day. kalau dah breakfast at 8am, i have to eat again at 10am. ye lah, i am eating for two kan sekarang. hehe. suka guna ayat tu kalau termakan banyak. especially pada hubby. konon-konon nak menghalalkan cara la tu. :P

- buat trip ke toilet dengan maha kerap. owh. memang ini kondisi normal bagi mereka yang sedang mengandung. tapi kondisi ini memang amat menguji kesabaranku. sangat kerap. sampai rasa macam nak berumah je di toilet tu. and of course rasa macam malas nak minum air selalu. tapi tak boleh, nanti dehydrated. bahaya bahaya.

- kena makan vitamin and susu anmum materna hari hari. these two things are my new "makanan ruji". plus dengan my private doctor who always bugging me, eh reminding me to take these everyday. memang tak boleh miss. memang annoying. tapi lama-lama, ok je. sangat rasa disayangi lagi di hargai. thank you sayang. :)

em apa lagi ek. setakat ni memang itu je la kot. alhamdulillah sebab alahan saya takde sangat, if ada pun, tak seteruk ibu mengandung yang lain. i am very thankful for that. tak boleh bayang kalau loya sepanjang hari or sampai kena warded sampai bersalin. syukur syukur.

teringat satu conversation dengan umi.

"umi dulu, senang je. satu jam dah selesai bersalin. rasa macam nak buang air besar je"

i was like. ha. ye ke? yes yes. senyum bukan main lebar lagi. kalau umi dah macam tu, sure saya pun begitu kan? hehe

"tapi...." tetiba je umi sambung lagi....

"sakit........ sakit yang tak boleh nak cerita macam mana sakitnya."

erk. okay. hati yang berbunga bunga tadi makin layu. saya dah hampa.

"tadi umi cakap macam nak buang air besar je."

"hehe. sakit masa contraction tu. masa nak tunggu jalan untuk baby tu buka siket siket.."

gulp. telan air liur. huhu. takutnya.

as a conclusion, bila dah pregnant ni, saya sedar banyak benda. yang paling penting, its not easy. sangat tak selesa especially in the first 3 months. yelah, badan sedang mengalami proses perubahan because there is someone inside you is growing kan. so macam macam akan berubah, pysically and emotionally. owh. betapa besarnya jasamu ibu. i hope i can be just like you ummi.

tanak pikir lagi pasal bersalin. lambat lagi kan? hehe for the mean time, let me enjoy this moment of having you in my tummy. cant wait to feel your first kick. sure comel.



one of the books that i read. bagus jugak la. complete sebab it covers all. before you conceive. when you are already pregnant. after your delivery. for your other half. and other stuff which is good for me and other expecting mums. a good buy i can say. asalkan u baca je lah. hehe. sebab dia agak tebal. and wordy. :)

10 comments:

AkUiStInI3 said...

complete cover ke syaima? even before conceive?? sy blum ada rezeki lagi la..doakan sy yer..

syaima' said...

yep. even before conceive lagi. try la beli and baca. :)

♥ nana i am ♥ said...

salam 'puan' syaima' :) owh maybe dah sampai time untuk i klik button follow.hehe.before ni dok jadi silent reader je.hehe.
* selalu selalu laa update blog ye..so that nana boleh taw cerita orang kerteh selalu.hehe~
please take good care of yourself sista :)

syaima' said...

salam cik nana.

hehe. tq tq for that support. insyallah. kalau ada mood and kesempatan. sure akan update blog. lagi2 bila dah menganggur ni kan.

tp kan. ni nana yang mana ek. bila tgk blog mcm x kenal. kita penah kenal ke? ke kawan adik2 ni ek? :)

♥ nana i am ♥ said...

ehhhh~ tak laaa.kita memang tak penah kenal..ur blog ni pon nana jumpe dekat blog hanis :) dah lame jadi silent reader since u dekat PIPE lagi ;) hebat kan?hehe!

* btw, nana nak panggil ape ni?kak syaima?since u tua sikit je dari nana plus dah jadi puan n mommy to be ^_^

syaima' said...

since PIPE? it was a year ago kan? thank u. :)

nak panggil apa? apa-apa pun boleh. ahaha. kak syai pun boleh. syaima je pon boleh. mana mana yg kamu selesa.

nabilatiqah said...

syaima! thanks for this post~~ wah, jadi sedey bila fikir apa yg mak kita rasa dulu masa mengandung kan kita.. :((

syaima' said...

ur welcome :)

Tuan Auz said...

sweetnye dah nak jadi mak.

ingat lagi ko sekolah rendah dulu syaima hehe.


Aisya =D

syaima' said...

hehe. tu la. how time flies kan. pasneh ko plak.