Pages

Monday, August 31, 2009

so good to be at UTP

okay. sy tipu. :P it is so not good to be here at dis moment. kepenatan akibat mengangkut beg n barang2 dr kereta ke bilik yg berada d tingkat 5 ini masih lagi terasa. keputusan nafas jgn d kata la. hampir berlaku d setiap tingkat. hampir perlu berehat biarpun sesaaat dua utk mengambil nafas. terasa diri ini sungguh tidak se fit dlu. haih syaima'. lepas ramadhan, cuba utk mula ber exercise kembali seperti d zaman2 undergrad.

okay, enuf of bebel ing`~ lets review back on my wiken's activities.

friday

bertolak balik ke USJ pd pkul 1 tghari n sampai almost at 7pm. biasa lah KL. JAM sentiasa plus dgn sesat2 lg.. cant imagine if i got my placement in KLCC. how la ~ sure cepat kedut2 d muka ku muncul akibat stress hidup d kota. ecehwah`~

makanan berbuka? well. xyah ckp la. mmg heaven. maybe ummi sy nk celebrate kepulangan anak sulung nye ini kot. tu yg byk sungguh makanan yg terhidang d meja. syukur2. sy sempat menolong adik sy, si samira itu utk membuat popia. popia yg terhasil sungguh lah banyak. namun spt biasa. ttp habis bila d hidang kan utk famili ini. :P

saturday

hari ni, cousin2 ku dr sebelah abah sy, akan dtg utk berbuka puasa. ramai jgk la. ada lah dlm 12++ org. my mum decided to cook nasi kerabu. n i was like so happy sbb ada org tu suka sgt makan nasi kerabu. so if i reti masak, tayah la dia g beli kat pasar malam setiap hari rabu itu dah. :P

rupa-rupanye senang aje nk masak nasi kerabu tu. cuma mcm agak leceh je utk sediakan satu2 lauk nye. kelapa goreng, sambal tumis, ulam2, ikan celup tepung, budu, keropok keping, n mcm2 lagi la penglengkap nasi kerabu. if takde cukup tenaga kerja. boleh lelah taw sorg2 kat dapur tu.

so, da taw asas membuat nasi kerabu ni, jd boleh la pada suatu hari yg aman lg sesuai, sy masak n jamu korg2 sume dgn makanan terkenal dr kelantan ni yep? ehe [bila la agak nye kan?]

selain nasi kerabu, mak sy buat puding laici jg. sedap`~

pendek kata. hari ini penuh dgn agenda d dapur. masak2 n makan2. boleh byg kan betapa bunc**nye perut ini? tp x kesah. kegembiraan bertemu dgn saudara mara mengatasi sume ini. ye lah` lotsa of catchup needs to do kn`~

sunday

today is a shopping day`~! well, bkn sy la tp yg shopping. sy n azam hanya menjadi peneman cik idja kt. satu masjid india n jalan TAR kami pusing. naik pening kepala sbb byk sgt pilihan yg ada. n nasib baik uwang sy tiada sgt. jd tiada pembaziran berlaku. yeay`!! walaupun pg ini hujan renyai2. tp kami ttp tabah menyusuri liku2 masjid india n jalan tar itu. demi mencari2 brg2 yg terbaik lg terindah`~!

n byk sungguh keadaan yg kelakar. antara nye~

  • sewaktu mahu ke masjid india kembali, dr jalan TAR, kami bertiga lalu d sebelah van yg d park d tepi jalan. keadaan masa tu sgt sesak dgn org. tiba2 izza yg berjalan d depan ku,berpusing melihat ak dgn riak muka yg sgt sukar ku mengertikan smbil menahan2 gelak. sedang ak cuba menganalisis kenapa la izza begitu, tiba2 ak terperasan ada sorg budak lelaki dlm van itu yg sedang duduk d seat hadapan. n bdk itu sgt dgn selamba nye mengorek hidung nye smbil memandang ak! okay. tetiba paham knapa izza gelak dgn tiba2. kami berdua hanya mampu gelak bersama2. azam yg d belakang ku blur terpinga2 tanda tidak perasan bdk yg sedang selamba meletakkan jari nye ke dalam lubang hidung nye tanpa rs bersalah.
  • azam yg memakai selipar yg agak haus tapaknye sudah berapa kali ntah nk terjatuh.agak kelakar melihat aksi nye berjalan penuh hati2.

sy smpi d umah dlm pkul 6 lebih. konklusi. a happy day even tho its a very tiring day. blk2 kebas kaki, n as a result, i sleep very early. 10 lebih da tido~~ :)

monday

balik semula ke utp yg indah ini. chaiyo2. kuatkan semangat, rajinkan diri utk Masters mu`!! n utk beribadat d bln ramadhan ini`~

^_____^

Friday, August 28, 2009

so good to be home

hari ini, sy br saja tiba d USJ. d mana rumah ku yg tercinta terletak. perasaan? sungguh happy, n puas kerana akhirnya dpat jg balik berbuka puasa bersama2 famili tercinta.

:)

Wednesday, August 26, 2009

cpat la sembuh


kawan2.

mari kita sume mendoakan semoga rumet sy, miss A cpat2 sembuh dr demamnye n cpat2 bebas dr v2, tempat org2 yg d kuarantin akibat demam yg suhu nye melampau2 tinggi seperti rumet sy, 39.3 darjah celcius.


harap2 miss A hanya demam2 biasa saje, bkn h1n1 ini. mintak d jauhkan. huhu


kesian rumet. mungkin d sebabkan cuaca yg sejuk sjak kebelakangan ini, n kekerapan meminum air yg berais sehari dua ni.

bersabar ye rumet. tabahkan hati. setiap musibah yg tuhan beri pasti ada hikmah nye.

semoga cpat sembuh, miss A.

ameen`~

^___^



Tuesday, August 25, 2009

yeay`~ alhamdulillah~~

tit tut~ [bukan bunyi sebenar ye] menandakan ada sms yg baru masuk ke hp samsung merahku.

"Petronas.ms naila 032051****" isi sms dr miss A ku baca.

'hm. mesti miss A da dpat taw result interview Petronas SI ni n sure recommended. klau tak kenapa tiba2 dia bg no hr pet ini?' detik hatiku d kala sedang bermesyuarat dgn pegawai veterinar daerah perak tengah. meeting ini adalah utk research masters ku. agak terganggu sedikit tumpuan ku sebentar. lalu, ku biarkan sms dr miss A itu dan kembali focus pd meeting n perbualan yg terganggu td.

tiba-tiba, masuk lagi satu sms. bkk lagi. even tho duk tgh dlam meeting kan? aa. pedulikan.

"syai, u camne result? azam? huhuh, ain da taw result dier" isi sms dr miss H.

ku biarkan lg sms dr miss H. focus balik pd meeting itu. namun tiba-tiba ada panggilan pula masuk. miss A rupa-rupanya yg menelefon. cpat2 ku angkat n kukatakan sedang dlm meeting. Miss A memahami lalu memutuskan panggilan itu.

'hm. sah la ni. sure miss A recommended.' terus ak tidak tenang. n tidak dpat fokus. aih. apalah nasib ak. apalah result ak nnt? adakah ak recommended? owh tidak. macam2 andaian yg masuk ke kepala skang ni.

balik2 saje ke bilik. terus saje ak menelefon ms naila itu. setelah memberi particular2 yg spatutnya. dia suh tunggu saje call dr mereka kerana mereka perlu check dlm system utk result ku itu.

tiba-tiba, kedengaran nada dering lagu lagu farawahida, persoalan cinta dr hp samsung ku

"syaima'?" tanya si pemanggil.

"ye." jawab sy dgn penuh sopan dan santun tp tetap ada nada2 debaran. :P

"have u did ur report duty?" tanya si pemanggil lagi.

"yes." tiba-tiba risau. sbb takut2 result ku problem d sbb kan oleh ada masalah dgn report duty ku

"bila ye?" tanya dia lg lg.

"er.. sy x ingat lah. tp sy pegi skali dgn mr A." jawab sy dgn innocent nye.

"hehehe. sy x kenal plak sape mr A tu. tp x pe lah. congratulations. ur recommended"

n the conversation keeps on going. xyah la sy perjelaskan lagi kan? ehe. biarlah rahsia. masa kak nadia dr hr pet tu ckp i was rec. i was like stunned skejap. sekejap je la. n terus excited. owh alhamdulillah. hanya tuhan saje yg tahu betapa happy nye saya. mwahaha. lega2. setelah penat menunggu dgn berdebar-debarnye. akhirnya. taw jg keputusannye. im so happy. i just hope i will have the placement ASAP.

owh. pray the best for me yep~? i hope mr A, and miss syaza pun dpat taw result yg best ASAP mcm sy n miss A.

just want to express my happiness and gratitude to the All Mighty. Alhamdulillah`~

^_____^

Sunday, August 23, 2009

iftar bsama Saa n Ain

iftar atau berbuka puasa d masjid kali ini d sertai oleh miss Saa yg pertama kali nye merasai nikmat berbuka d masjid dan rumet sy, miss Ain yg bergaya ala2 gadis2 Indon yg comey`~ miss saa amat excited utk beriftar. ye lah. first time agak nye kan? sy n miss ain hanya tersenyum2 melihat semangat miss saa itu.

kami bertolak ke masjid pd pkul 7 pm. awal kan? ehe. biasa lah. 1st day berbuka kot. so semangat tu mcm lebih sket. esp miss Saa yg ayu dgn baju kurung purple and selendang putih salju nya itu. :P terbayang2 sudah keadaan meriah d masjid, dgn talam yg bersusun2, berisi juadah berbuka kami.

namun, hampa. kerana muslimat d jamu dgn menggunakan pinggan saje. bkn spt biasa dlm talam yg besar. x taw la muslimin bgaimana. sayang miss Saa tidak dpat merasai pengalaman sebegitu. xpe kan miss Saa? mungkin kt boleh beli sndiri talam n makan dgn hosmet ke nnt? n byk sungguh sudah muka2 yg tidak d kenali. sume nye adik2 barangkali. haih. tetiba terasa sgt tua plak`~

lauk ayam gulai n sayur kubis, n desert sepotong tembikai serta air sirap segelas seorang sudah cukup buat kami, esp sy n miss Ain yg kesempitan wang akibat duit "allowance" masters yg tidak kunjung tiba. nguu~ [ops kantoi ke knapa sy nk g iftar? haha] :P

tiba-tiba, miss Ain menukar pinggan nye dgn pinggan sebelah. sy yg dlm senyap, "em. best nye miss Ain dpat ayam part kepak" terus melonjak kegembiraan. tp dlm masa yg sama. rupa2nya Miss Saa pun turut jua merasai n menginginkan benda yg sama. iaitu kepak ayam itu`! hahaha. sy dgn baik hati nya lalu memberi chance pd miss Saa yg 1st time beriftar utk mengambil pinggan ain itu. lalu berlaku lah adegan berikut.

saa: "eh xpe la syai. amek la"

syai: "eh saa amek la. saa 1st time g iftar neh"

saa: "eh. xpe la. syai la amek"

sopan santun kan kami ni? ahahaha. at last miss saa mengalah jg. n amek jg kepak ayam yg di idam2kan beliau. yeayh`! sy menang`~! miss saa. sy nk kamu taw yg sy mmg ikhlas bg kepak ayam itu pada kamu. :) miss ain hanya mampu tersengih2 melihat aksi gediks kami.

azan berkumandang. air sirap d minum~ n nasi mula d jamah. hm. not bad. sedap gak la. just i wish my nasi banjir sket dgn kuah gulai itu. hehe. smbil2 makan itu,

"byk la nasi i ni~" rungut sy smbil melihat2 nasi miss Saa n miss Ain

"eh, sama je" mereka berdua berkata. ye ke? mcm x je~

"mcm mana ni. abes ke ek?" smbg sy lagi.

n guess wat? sy abes jg makan. licin lg. haha. bg sape yg betul2 kenal sape miss Syaima' ni. jgn percaya la if sy ucapkan dialog2 di atas. sure abes gak nnt. sy sndiri taktaw nape la selera sy besar sgt.

selesai saje makan. cpat2 g gosok gigi, buat bisnes spatut nya d toilet, amek wudhu' n bergegas ke tingkat atas utk magrib berjemaah. selesai solat, cpat2 cr port seswai, amek Al-Quran terjemahan ku n mula membaca. sy sekarang sedang berusaha utk menghabis kan apa yg patut di habis kan. sedang berlumba2 dgn org tu yg sudah d surah Al-Maidah. sigh`~! xleh kalah~ n x d lupakan Miss Saa yg setia d sisi. turut sama membaca Al-Quran. miss Ain ntah hilang kemana.

konklusi nye. sy amat suka kan malam ini. amat d guna kan dgn baik. :) i just hope i can be istiqamah in doing all these. not just in this 1st week only. doakan sy semoga ttp rajin n kuat semangat. tq miss Saa n miss Ain yg menemani. mwahs~

gmbr2 smasa d iftar. before mamam n smbil2 menunggu magrib masuk. [sempat lg pose kan? hehe]

suasana iftar d masjid an-nur, UTP

pinggan Miss Syaima'

ex-pinggan miss Ain yg kini sudah menjadi pinggan miss Saa

miss ain, miss syaima n miss Saa yg excited

^__^


Saturday, August 22, 2009

sahur d hari pertama

amazingly, sy dpat bgn dgn sndiri nye utk sahur. happy happy~ berbeza sungguh dgn zaman2 smasa duduk d V3 or V5K dlu. d mana, alarm clock sy telah mengejutkan seluruh rumah tp sy masih setia d katilku yg empuk. dan selepas itu, ring tone alarm sy yg annoying itu telah menjadi lagu wajid dlm kepala otak osmets. ehehe. akan ku ingat saat2 itu.

5am- bgn dr katil, panaskan nasi, buat susu ANLENE, tidur blk
515am- bgn dr katil, basuh2 muka, kejut2 rumet n syaza, g meja makan, bersahur dgn nasi n serunding
530am- masih d meja makan
540am- minum susu ANLENE, makan EVENING PRIMROSE, minum air suam byk2
545am- tidur :P
6am- solat subuh n tidur~~

ms duk bersahur tu, mcm2 dtg ke pikiran. mcm, famili duk makan apa ek? esok nk sahur apa? xkan la sebulan ni nk makan nasi dgn lauk serunding ni je?

n i hope esok akan meriah dpur umah kami dgn ramai lagi participants. ehe. br best. kan? rumet. bkn sy x gembira bersahur dgn kamu. gembira sgt2. juz. klau lg ramai. lg best.. mcm pepatah Inggeris ini "the more the merrier" :P

tp sesungguh nye. sy amat rindu kenangan bersahur bsama famili n osmet sy`~

happy fasting sume`~

p/s: hari ni nk berbuka apa n d mana yep?? :)

Friday, August 21, 2009

selamat menyambut ramadhan~


Assalamualaikum wbt.

Sedar x sedar, bulan ramadhan yg mulia menjelma lg.Alhamdulillah kt d beri sekali lg peluang utk bertemu dgnnya. Jd sy ingin mengambil kesempatan ini utk mengucapkan;

"Selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak ini. Semoga ramadhan kali ini memberi seribu satu kebaikan dan makna kepada sume."

Kalau ada salah n silap sy pada anda sume, samada d lakukan dlm sedar dan tidak, harap d maafkan ya~ :)

Utk diri sndiri plak. Mcm-mcm azam n cita-cita yg tetiba ada dlm diri ini. Sy akan cuba n usaha utk merealisasikan sume itu. Antara nye adalah;

  • pergi terawikh setiap malam
  • khatam Al-Quran sekurang2 nya sekali
  • bangun sahur [dgn mudahnye] n makan yg sepatutnya

Mula2 boleh la kot. Tp nk istiqamah n make sure sume2 ni dilakukan smpi la ramadhan berakhir tu yg susah. Esp bila "cuti umum" itu tetiba datang. Nk start balik, pun susah. Dugaan sungguh. Even tho syaitan n iblis d rehatkan sepanjang bulan yg mulia ini. Nafsu n perasaan malas itu ttp ada~ Sigh~~ Ya Allah~ Smoga d permudahkan la segalanya yep~

Td d masjid, sejuk hati melihat betapa ramai nye umat manusia ke masjid. Parking kereta smpi ke dpn masjid lama. Kawasan sports complex pun penuh dgn kereta. Kawasan solat wanita pun hampir penuh smpi ke belakang. Alhamdulillah. Klau la waktu2 solat biasa pun meriah mcm ni. Kan bagus? ehe

Baiklah kawan2 sume. Yok2 kt berusaha utk berpuasa dan menjalani ibadat2 lain dgn baik` sepanjang bulan ini~ :)

p/s: sy hairan. kenapa la sy ni sensetif sgt. sape2 ada tips x mcm mana nk keraskan hati ni sket? so dat takde terasa dgn benda2 kecik n yg tak patut d terasakan. huhu.

Tuesday, August 18, 2009

updated. convo 2009



i hav to admit dat, this event was one of the best memorable event in my life. terasa d sayangi. terasa d hargai. n terasa berbayar segala penat lelah belajar selama 4 tahun setengah d UTP ini. [penat ke? :P] even tho terasa bengang dgn UTP or sape2 yg terlibat lah. sbb byk menyusahkan student dgn prosedur2 utk grad ini. huhu. i just hope they can change n try to avoid all those stu*** things such as keterlewatan memberi info2 spt dress code utk dinner, things to do for convo, ketidaksamaan info antara staff mereka, charge gmbr convo yg amat2 mahal [cekik darah betul. huhu], prihatin n alert pd keperluan mereka2 yg tidak boleh berjama' [hampir tetinggal zuhur okay`~ urgh. marah2.], n mcm2 lagi lah. well. mmg nothing can be perfect. esp event2 besar mcm ni. tp benda2 ni benda yg asas kot. sigh. sabar je la.

ok. lets forget about the bad things. lets talk about happy2 thingy`~ :P

happy sgt, bila my parents. my atuk and all my siblings can be there with me on that day. appreciate it so much~ esp to asma' n samira. they both r busy actually with their study. toceh2`~~ :) n i can see that ayoh, umi n abah happy jg on dat day. maybe bangga sbb anak sulung mereka ni bjaya mendapat segulung ijazah. dis is for all of u. n to adik. yg acapkali memanggil kakak nye "mak indon`~". n to syamim. yg terpaksa miss match MU beliau. ehe. n also to kak sya. tq sbb sudi datang~

abah, ayoh, n umi


my beloved family

my siblings. from left; syamim, abdul, me, asma' n samira

terharu jg sbb sebaik sahaja keluar dr dewan, housemates, byll n nunu menerpa n memberi kata2 ucapan tahniah. berganda2 perasaan gembira n terharu. terima kasih korg. hargai2 sgt2. hanya tuhan saje yg taw perasaan ku ketika itu. betapa terharu nye bila korg berusaha mencari sy d tgh2 khalayak ramai.

n happy jg. sbb convo kali ini telah memperkenalkan ak dgn keluarga beliau. :) they are such a gud people. tq tq for making me feel welcome n appreciated.

convocation ini jg telah memberi ak satu kenangan terindah. bila housemates tercayang telah membuat satu suprise yg amat2 suuwweeeet pd malam ahad~~ korg mmg best. creative lg suweet. betapa bertuah nya sy n izza mempunyai kawan2 spt kamu semua. mcm mana diorg buat suprise tu utk sy n izza? ehe. suprise itu bia la sy n kamu2 sume saje yg taw n simpan. :) shhh`~ btw korg. i love ur presents~ sure izza suka gak.

presents from my beloved housemates

tq jg pada byll, nunu, jeeb, aiman, kelly, kak sya n kak aida for the presents. love all of it~~

cute panda from ama n aza. tq korg`~ :)

not to forget the convo dinner. i had fun. esp when muggles r all there too dat nyte.the food was super2 sedap. dpat jmpa dgn tun mahathir n his wife scr dekat nye, dpat melihat oyenks yg vouge dlm costume arabian nyte nye n of coz, dpat ber"camwhore". ehe. sungguh tidak menyesal pg. mmg worth my RM50 itu~ :P

me, D, ayu n ejan

D, shera, me, izza, ejan, ayu n malini

me n rumet tersyg~

sy dgn izza lg.

kami. d pentas.

sy dgn mr.A :P

i luv the food~

at the convo square

john, azam, charles

i love dis pic. u two look so cute. ahaha

it s true when people say its the people who make u happy not anything else such as the place or the money. im blessed with all the love from the people dat i love. tq tq tq. :) for making this convo superb~~

Saturday, August 15, 2009

UTP 9th convocation

happy sgt2.
sbb~

pertama~
dpat bergossip2 dgn housemates tercyg.
rupa2nya byk sungguh hot stories yg ku tertinggal.
nama jek duk UTP skali dgn mereka.
sigh`~
lokasi? BULUH PERINDU.
sedap beb.
esp nasi goreng black pepper berkuah n tomyam.
nyum2.
well. juz let the pic do the talking.

atex n saa dgn pearl brooch khas dr sabah~ tq izza~~!!

kami. before stat mamam... n gossiping`~!! GG time girls. hope oyenks n ain n che yam n anes can be here dat nyte`~

miss saa n miss ida. ops bkn. miss nur~ :P

miss idja n miss syaima'. spasang rumet yg lama tidak ketemu`~ :)

suprise done by them` so shweeet kan mereka2 nih~ mwahs2~

kedua~
dpat ber"camwhore" dgn kawan2 yg tersayang.
smbil memakai robe, "topi petak" n hud itu.
kami pose.
pelbagai aksi.
aksi cacat. aksi skema. aksi ntahapa2. aksi mesra.
n mcm2 lah lg.
lokasi? IRC. dpan chan hall.
seronok2~~
tp alangkah seronok klau cukup korum.
hu~

tp xpe.
malam ni dinner convo.
kt bergmbr puas2 yep~
klau bleh kt tarik tun mahathir n hassan merican skali. :P
cant wait`~
n i cant wait to c oyenks~
ngaa

tetapi.
hujan turun dgn sgt lebat tiba2.
mmg x sah convo klau hujan yg lebat tidak turun. adakah ini satu sumpahan tetap buat UTP? :P
harap2 malam ini.
esp ms AMY SEARCH itu menyanyi.
cik hujan tidak lah turun mencurah2 spt sekarang ini.
ameen`~

ni some of the pic from my cam.
hope to get from others asap~

hope ejan n izza can be here too at dis moment. :)

aksi gedik ku bsama robe~ :P

hannah n shera~ n john n azam di atas.

chows~~ later update lg`~
mwahs~!

Thursday, August 13, 2009

ESQ anybody? :)

Last night, i just had a meeting with other ESQ team members. I had fun. Even though it ends at 1.00++ am~! Maybe all of us just had so many issues and ideas that we want to share. :P maybe la kan? ehe. N now, i would like to share will all of u. the benefits and maybe it can answers some of your questions regarding to this program. Macam...
  • "knapa lah program ni mahal sgt."
  • "apa lah bagus nye ESQ ni?"
  • "apa yg best sgt ESQ ni?"
  • "ESQ ni cane?"
  • "apa beza nye ESQ ni dgn program motivasi lain?"
n mcm2 lagi la persoalan yg mungkin timbul d kepala anda masing-masing... so guys n girls, ready? :)

But before i start, let me give u some basic information about ESQ 165 Mahasiswa Angkatan ke-3 UTP.

Date: 3 & 4 October 2009
Venue: MPH, UTP
Fees: RM 300 (actual price is RM 560 okay~!)

I know. U guys mesti mcm. "Urgh, mahal nye. better ak g shopping ke, jalan2 ke dgn RM 300 ni..bla2" Well, ayat2 begini pun dulu terngiang2 di pikiran. Tp, alhamdulillah. Stelah melalui training selama dua hari dlu. Terasa mcm. Sangat tidak bernilai duit yg d byr tu jika nk dibandingkan dgn pengalaman ESQ ini. Serius kawan2. Sy x tipu. If korg sume maw taw lebih lanjut ttg ESQ ni. Sila2 lah melawat website mereka.. http://esq.com.my/v1/

N utk korg. I have simplified the benefits and maybe it can answers dis question "Y U SHOULD GO TO ESQ?" i get dis from abduh. our assistant project manager, tq tq tq. :)

1.IQ vs EQ vs SQ

utk pengetahuan kt sume, dlm diri kt ni. ada 3 elemen yg berbeza.

  • IQ (intelligence quotient),
  • EQ (emotional intelligence)and
  • SQ (spiritual intelligence).

hasil seni kreatif syaima' :P

kebanyakan kt hanya tahu ttg IQ and EQ jek. btul x? selama ni pun. even sy x penah taw ada nye SQ nih. some motivational programs. or any other academic program yg kt pg. hanya fokus pada satu2 element itu.

maybe it will focus on IQ only, where most of us here think it was the most important thing kan? sape2 yg ada IQ tinggi, result cgpa or gpa gempak, insyallah akan berjaya dlm hidup dia. sure cerah masa dpan dia. n mcm2 lg lah anggapan kt yg normal terhadap mereka yg berjaya dlm study mereka.

n ada juga yg hanya menumpukan pd EQ mereka jek.. d mana mereka percaya sape yg berjaya mengawal tingkah laku n perasaan, pandai jaga hati org.. bersopan santun n mcm2 lagi lah..je yg akan berjaya dlm perjalanan hidup ini.

n ada juga program.. esp program berbentuk keagamaan mcm ceramah, lebih menumpukan pd SQ sahaja.. iaitu hanya pada agama, akhirat dan menolak jauh2 dunia. n of coz benda ni xleh kan? islam sndiri menyuruh umatnye utk menyeimbangkan dua2. dunia ok. akhirat pun ok~ spt "bekerjalah kamu spt kamu akan hidup selama2nya. dan beribadat la kamu spt kamu akan mati esok nye."

jd. secara logik nye lah kan. klau kt pikir dgn logik akal lah.. kesemua element ini adalah penting dan perlu d seimbangkan demi menjayakan kehidupan ini. betul?

x leh la kalau IQ u jek yg tinggi, tp u x pandai nk jg hubungan dgn manusia lain. sure x bahagia hidup if d benci org n hidup sorg2. begitu jg kalau IQ n EQ je ok. tp SQ x okay. lumrah hidup sbagai manusia. perlu ada satu sumber kebergantungan. iaitu tuhan. Allah S.W.T.

jd kawan2. jawapan nye adalah ESQ. di mana. hanya ESQ saje yg menyeimbangkan ketiga2 element ini dlm program mereka. mereka tunjuk pd kt yg semua elemen adalah penting. semua element adalah wajib utk kt seimbangkan dan ada untuk menentukan kebahagian hidup d dunia dan jg d akhirat insyallah.

the ESQ model.

dan yg menariknye ESQ ini. program ini tidak memerlukan peserta2 nye utk mencatat dan menulis segala apa yg d beri spanjang program ini. kerana ESQ lebih menekan kan kepada pemahaman. kerana seperti yg kt tahu. jika kita tahu, ingat, faham kita akan lebih senang utk mengamalkan dan insyallah lama2 akan menjadi habit kt. n yg paling penting. kt takkan merasa bosan langsung. kt akan ketawa. menangis. serius ni. n segala nye lah. n boleh sy katakan di sini. pak fir atau trainer kt nnt d UTP ini. d ibaratkan seperti AZNIL NAWAWI [ini hanyalah pendapat peribadi sy yep. no offence taken.]. Pak fir or pak firdaus mampu membuat kt ketawa n jg menangis. penyampaian nya sungguh berkesan. jd. anda takkan menyesal taw. ehe. n program ni bkn jek duduk all day long dgr trainer tu membebel~ :P tp kt jgk akan menari. menyanyi. main game. n mcm2 lg aktiviti yg menarik. ha. kan best tu~?

2. Job opportunity

ha. jgn x percaya. sijil ESQ ini mahal taw. company2 besar seperti PETRONAS, SIME DARBY, UEM, KARANGKRAF and byk lagi lah. semua nye mengiktiraf ESQ ini sbg program motivasi yg terbaik. dan ada antara mereka [CEO or menteri2] yg mewajibkan staff2 nye mengikuti program ESQ ini selepas mereka sndiri pegi ke program ESQ.

PETRONAS sendiri telah memberi ranking 4.5/5. lihat betapa baiknya dan bermanfaat nye program ini pada mereka sehingga hampir memberi perfect ranking kpd ESQ~

insyallah, sape2 yg telah mengikuti ESQ ini akan di lihat sebagai individu yg mempunyai keseimbangan antara ketiga-tiga element yg sy sebut d atas, mempunyai integriti yg tinggi dan pelbagai lg sifat2 n sikap2 yg boleh memberi manfaat dan pengaruh kepada kejayaan syarikat itu.

n kebanyakan alumni2 ESQ ini. terdiri dr mereka2 yg berjawatan tinggi dr pelbagai syarikat dan organisasi. kamu sume leh refer d sini... http://esq.com.my/v1/?page_id=58

ha. kan bagus ni? ehe. esp to those who are seeking for job n intern opportunities soon.

3. Western approach vs ESQ 165 approach

byk western companye dr europe. us. jepun n mcm2 lagi yg menawarkan program2 motivasi. mereka menggunakan hukum akal. atau pun berpaksi kan kpada hukum logik. pendek kata buatan manusia lah.

so. y not. esp to muslim itu sndiri. kt cuba pd program yg menggunakan approach yg berdasarkan paksi2 islam itu sendiri. iaitu Ehsan. Iman. Islam. iaitu makna kepada 165. 1 Ehsan. 6 Rukun Iman dan 5 Rukun Islam yg kt pegang selama ni.

insyallah. tru dis program. we will understand better about ourself, islam, and our purpose of life in dis world..

4. RM300?

yup. i know. RM 300 sgt mahal. lg2 buat kt student yg masih belajar dan hanya bergantung kepada scholar or "pama" [papa n mama scholarship fund :P] tp. RM 300 itu boleh d kira sgt murah kalau kt...

  • compare dgn harga ESQ d luar UTP.
ESQ public - RM1380
ESQ teens - RM760
ESQ mahasiswa - RM560
ESQ kids - RM700

  • tahu RM 300 tu digunakan utk apa.
  1. trainer - RM50
  2. makan - RM 50
  3. sound system and alat2 audio lain - RM 100
  4. transportation - RM 40
  5. ESQ LC Staff - RM 50
  6. makanan kt spanjang program - free

basically ESQ x dpat apa pun kan? harga yg ditawarkan semuanya bersebab. iaitu utk cover balik kos2 yg terlibat dlm memberi kt sesuatu yg berharga. yg x mungkin kt boleh ketemu d tempat n program lain. bayangkan. betapa sikit nye profit yg diorg peroleh dr stiap program. n bayangkan lagi. setelah menyertai program ESQ ini. kt akan bergelar ALUMNI yg melayakkan kt utk pergi lagi atau RECHARGE d mana2 program ESQ d seluruh Malaysia dgn free! just bawak kad alumni kt jek. betapa byk manfaat n kelebihan yg kt peroleh. xde rugi langsung kan? pikir2 kan wahai sahabat2 ku.

dan itu saje la yg kawan2 ATS team mampu fikir dlm usaha utk menjelaskan kpada anda semua..kenapa anda semua harus hadir d ESQ angkatan ke 3 UTP ini. x mampu rs nye untuk menjelaskan dgn sebenar2nye. anda harus dtg n alami sndiri pengalaman yg menabjubkan ini. dan br lah anda sume dpat memahami dan insyallah bersetuju dgn apa saje yg kami or alumni2 lain telah kata ttg program ini.

jd kawan2. harap sume memahami n akhirnye dpat menjawab sedikit sebanyak persoalan mengenai ESQ ini. if berminat. sila2 bgtaw sy yep?

dan utk pengetahuan sume jg. kami ada membuat perancangan utk mengadakan REVIEW bg memperkenalkan ESQ ini dgn lebih baik. REVIEW session ini insyallah akan d adakan pada 6 september 2009. n pak firdaus sndiri akan turun dan memperkenalkan program ESQ ini kepada anda. info mengenai REVIEW ini akan sy bgtaw nnt.


n lupa plak nk bgtaw. d sini. kami amat memahami mungkin ada d antara korg yg x mampu utk membayar sekaligus rm300 itu. jd kami membolehkan bayaran secara ansuran. just deposit rm50 smasa mendaftar. dan kemudian boleh membayar secara ansur2. just make sure u guys paid it fully by 3 october. senang kan? so leh la stat menabung skang. ehe

^__^

p/s: just took my robe. happy2. my robe size is M. since i m so "tinggi"`~ ehehe :P xleh gak nk amek S mcm malini, hannah n izza.

happy lg? :P

happy sbb


  • hari ni kawan sy akan ramai tiba d UTP. yeay~!
  • hari ni sy n kawan2 akan mendapat robe. yeay`~!
  • smalam meeting dgn ESQ team.. perkembangan sgt memberangsangkan. hampir 51 peserta sudah ada. yeay~!


just hoping dis wiken gonna be the best wiken ever in my life. ameen.

^__^

Tuesday, August 11, 2009

bersabar lah wahai hati

hari ini hari apa.
hari selasa.
hari esok hari apa.
hari rabu.
hari apa sy n kawan2 akan naik pentas terima scroll?
hari ahad.

em. lambat nye lg~

jd. bersabar lah wahai hati. yep?

di kala ketidaksabaran hati ini utk ber graduasi.
datang berduyun2 kerja2 master ku.
role play documentation.
study thesis-thesis.
meeting sana. meeting sini.
ESQ.
GA work at PG ofis.
hm.

jd. bersabarlah lg wahai hati yep.

insyallah.
sinar kebahagiaan akan menjelma jua menjelang jumaat ini.
esp ahad ptg nnt.
kerana.
d saat itu.
sy akan dapat melihat sesuatu or seseorang kah yg berwarna merah jambu.
ehe.
apa ek?
tunggu n lihat jek nnt. hik hik.
d smpng dpat berkumpul satu keluarga.
n kawan2.

jd. bersabar lah lagi lagi wahai hati yep cik syaima'.

^__^

cant wait to c all of my babes and guys. jom kt enjoy nnt`~~ n don forget. to my family juga. esp tu ayoh, atuk ku yg comel. semoga kamu semua selamat sampai ke UTP ku yg cantik lagi indah ini.

p/s: hp sy x aktif 2-3 hari ni. knapa yek? :P bersabar lah lg lg lg wahai hati. ehehe OPSS :P

Saturday, August 8, 2009

lemak ayam

sy just terpikir.
knapa la ayam ni byk lemak ek??
penat nk bersihkan dia.
huhu.

klau amatur.
mmg lama ler.
leh lenguh tgn n kaki sbb berdiri lama2.
if da pro2 sket.
insyallah sekejap le.
but stil.
leceh aa nk bersihkan lemak2 itu.
byk sungguh.

so kawan2.
meh stat kurangkan makan ayam.
jom lebihkan makan ikan~
izza jom? ehehe
x sihat a slalu makan ayam.
bila da terlibat dgn urusan pembersihan ayam2 ni.
br sedar.
x elok sebenarnye ayam ni.
klau ayam kampung lain cite.
kan?

ngu, KFC.
bye2.
jarang da kt jmpa pasneh.
:P

(ye le tu`~ ehehe)

-luahan hati si suri rumah. :)

Thursday, August 6, 2009

selesema ku

nowadays.
kotak tisu sgt menjadi peneman setiaku.
xde dia. hidup ku susah. rimas.
terima kasih awk.
sgt membantu diri ini menghilangkan cecair n bendalir dr hidung ku ini.
sniff sniff. :P

tisu. [bkn kotak sebenar]

hari2. dua kali sy kena telan ubat "raining nose".
sbb selesema ni. sy selalu bersin.
sbb selesema ni. mak sy pandang sy dgn muka penuh kerisauan. n x abes2 tanya, "nk g klinik x? da makan ubat x?"
sbb selesema ni gak. sy jd risau.
takut2 blk utp. x lepas check up H1N1 kat klinik UTP tu.
sy nk grad~~!!

N.
sebut psal flu H1N1 ni.
kes kematian makin meningkat.
dari hari ke hari. ada saje korban baru.
14 kes dah d Malaysia.
risau nye.
kenapa la penyakit ni boleh ada?
sigh.
ada kah d sbbkan manusia itu sndiri?

lg satu.
im happy.
settle sudah sume psal convo.
da register apa yg patut.
da byr RM12o.
da print sume benda2 yg patut d print.
da buat survey yg wajib d buat itu.
baju pun da ada.
juz tunggu hari nye saje.
n happy sbb MUGGLES sume pg dinner convo~!!
juz skang nk paksa pakcik azam tu byr cpat2. ehe
cant wait to gather2. n gossip2.
eh. x settle lagi satu benda la~
which is.
kasut~!!!
nguu.

Wednesday, August 5, 2009

spageti bolognese anyone?

hari ini sy masak spageti bolognese.
resipe yg sy rs antara yg plg senang dlm dunia ni.
ehe. sedap~~

maw? :P

tgk gmbr je la ek korg?

kasut~

one thing about me.
susah sgt nk cr kasut yg betul2 menepati cita rasa.
n bila da jmpa.
xde saiz plak.
ye la. saiz standard sangat.
so of coz la cpat abes.
lg2 kalau tengah sale.
mmg kena sabar byk.
or.
harga mahal sgt. ehe
tu mmg xleh nk buat apa la kan.

n now.
nk cari kasut utk convo.
covered. n kulit plak tu.
hm.

until now.
x dpat cr yg betul2 seswai.
huhu.

kasut~ d mana kamu.
huhu

p/s: saje membebel. sape rs ini budak2 punya post. sila jgn baca lg pasneh. shuh shuh. ini sy punya blog. ikut saya la sy nk tulis apa n bagaimana.

Tuesday, August 4, 2009

PETRONAS Structured Interview. DONE at last`!

[02.08.2009]

9pg: celik mata
2ptg: shopping at pyramid
6ptg: dinner
9mlm: bkk laptop, konon2 maw study n prepare for my interview.
920mlm: chatting. facebook. n sometimes reading one of the topics
11mlm: tidur

p/s:ehe. kesimpulan nye. x much preparation done for my interview :P

[03.08.2009]

siang: baca2 sket. makan. tidur. baca2 sket.
malam: br serius. membaca dgn tekun. [tekun la sgt]

p/s: malam ni sy tidur awal. gosok baju awal. set alarm awal. 530 am okay. n. baca2 dgn tekun tu sila jgn percaya. huhu. konklusi nye. tidak berapa bersedia utk interview esok nye jg seperti malam semalamnye..

[04.08.2009]

the day`~!! n for the very 1st time. sy tidur dgn sgt tidak nyenyak. asyik2 terjaga. asyik2 terjaga. pkul 3 pg terjaga. pkul 4 terjaga. n at last. pkul 5 pg sy terbangun lg n matikan alarm yg sepatutnye berbunyi pd pkul 530 pg. n terus ke bilik mandi utk bersiram. mata ni mmg xleh nk tido dgn nyenyak memikirkan interview yg bakal d jalani. huhu. n alhamdulillah. berjaya berlepas dr umah pd pkul 630 pg seperti yg d rancang. tiba d stesen lrt kerinchi pd 715 pg. tiba d klcc pd 730 pg. mission accomplished~! iaitu tiba d klcc awal dr 8pg.

setibanye d klcc. kaki ini terus melangkah menuju ke tower 1. pada mula nye tersilap jalan. tp cpat2 menyedari. terus berpusing. n berjalan ke jalan yg benar. naik escalator. bila sudah hampir ke tempat yg d tuju. tetiba terasa diri ini terawal sgt. jd. berpatah balik. menuju ke bawah kembali. n duduk d seat d belakang lif d dpan escalator itu. calling2 someone itu. konon2 utk memanggil2 semangat yg tiada. huhu. tepat 745 pg. naik semula n menuju ke tempat yg spatutnye. tiba betul2 d dpan kaunter. akak receptionist yg "frenly amat" mengatakan. suh reg btul2 pkul 8 selepas bertanya interview sy pkul brapa? n sy jawab pkul 8. hu. sabar je la. wud appreciate so much if she can juz smile n layan sy baik2. huhu. masa orientasi keje dlu. diorg x ajar ke suh jd frenly customer??? haih. sabar2. jd duk tercongok la sy d dpan kaunter PETRONAS itu smbil membaca paper THE SUN free yg ku ambil d dpan stesen lrt klcc td.

tepat pkul 0805 pg. sy terus beratur n reg. lalu naik lah sy ke tingkat 43. n bertambah kuat lah debaran d dada ini. hanya tuhan saje yg taw okay bertapa sy tidak tenang n takutnye.. huhu. selepas aje selesai peng'scan'an beg2 n file sy. sy lalu bertanya pd abg guard d situ.

"mcm mana nk naik ke tingkat 43 ye?"

abg guard itu pun menjelaskan dgn sejelas nye. lalu sy naik lah escalator dgn yakin selepas mengucapkan terima kasih. even tho ada terpancar cahaya kecuakkan itu. n kebtulan. ada seorg lagi yg senasib dgn ku [ada interview gak today] br bertanya pada abg guard yg sama mcm mana nk ke tingkat 43. abg guard itu terus2 suruh beliau mengikut jejak langkah sy. lalu bermula lah salam perkenalan antara kami. :)

"Hi" beliau menyapa ku.

"Hi. " ak menyambut dgn senyuman.

n bersambung dgn macam2 lg soalan. :)

ehe. yeay`~ ada kawan~~ nama dia fara. she s working already la tp. n juz wan to try her luck with petronas. dr cara dia berckap. shes so professional. but in a nice n frenly way. x sombong langsung. reda sket gemuruh ini. n smpi saje d tingkat 43. kami berdua bergegas ke tempat yg mengatakan d situ lah terletaknye bilik bernombor 4308. well. act. sy n fara dpat interview room no yg sama. :)

masuk2 saje kami melihat byk bilik2 kosong. cuba2 mencari seseorg. tiada~ lalu kami masuk lagi. sampai la terjumpa satu kawasan yg ada sofa2. n we asked a cleaner yg kebetulan ada d situ. n she said. just seat down 1st n there will be somebody that will entertain us. okay. lalu kami pun pg n duduk d tempt yg d maksudkan.

smbil2 menunggu. sy n fara berbual2. she s so nice. :) smbil2 itu. ada jgk beberapa staff petronas lalu lalang. n tetiba ada lg sorg dtg utk interview. fresh grad jg mcm sy. tp hes from uitm. bkn utp mcm sy. ktorg borak2 lg. :P n br ku taw jg. ari ni bkn scholar dr utp saje yg d interview. rupa2nye. sume org x kira. universiti mana. scholar ke x scholar. keje ke dah ke fresh grad ke. huhu. makin cuak lg diri ni.

until came a lady from petronas to us n asked whether we came for the interview or not. ktorg angguk2 saje. n she sit down. n give 2 forms to be filled up to each of us. n then after a while. dtg sorg staff lelaki. n then he explained briefly about the interview n phases yg ada. ada 4 sume nye ye. debaran itu dtg kembali. huhu. after hes finished briefing us. he gave me n fara an article of a case study. i got "home schooling" case study. same dgn hannah. rugi jek x study. huhu. intai2 fara punye case study. she got trade sanction. i mcm lega. ehehe. home schooling seems easy n simple compared to trade sanction. huhu. yeke?? :P

sedang2 memerah otak about the case study. tiba2 akak petronas itu bertanya.

"awak da ready??"

ngaaa. sgt tidak. huhu.

"belom." sy menjawab.

n she said "10 min ag bleh?"

sy angguk2 saje. n belek2 ag case study sy. konon2 maw memerah lg idea2 yg tertinggal. terasa mcm xde dah. lalu mintak diri utk ke ladies. kembali ke meja. akak tu pandang sy. smbil bertanya.

"okay da?"

sy pun. angguk saje smbil tersenyum yakin. n dia iringi sy ke pintu smbil mengucapkan kata2 gudlak. [baiklah akak ni.] lalu sy pun masuk lah ke bilik 4308 itu dgn ketukan d pintu dan jg bismillah....

satu jam n lebih telah berlalu.....

sy keluar dgn sedeyh n kecewa. kenapa?? sbb sy rs. sy telah melalui interview ini dgn terok. nguuu. x maw elaborate lebih2. maybe sbb awal pg sgt ke? or sy mmg blur? huhu. takpe lah. yg lepas telah lepas. yg berlaku sudah pun berlaku. hanya mampu pasrah n berdoa je la. hope the best aje lah. doa doa doa. nguuu. sy maw bekerja dgn PETRONAS. pembaca2 budiman. doakan utk sy yek? sy maw join izza. charles. malini.

tp bila pkir2 balik. i mcm happy n lega jgk. sbb sume2 ni dah berlalu. tayah pkir dah. juz tunggu utk result nye saje. which will be after 3 weeks at least. tp ttp cuak. tp apa2 pun. positif je la kan. if dpat yg sebalik nye pun. terima aje la dgn hati yg terbuka n redha.

after dat, i quickly went to c azam n we had lunch or breakfast? together. tp i je la makan. since i x makan apa2. during that session. i cerita everything dat juz happened n help him to be more prepared. :P ehe. ye ke? n i went home at 1245. to pick my sis n brother at shah alam.

n dats how it ends. nguu.

gud luck to ain n others who s having the interview 2morrow. chaiyo2. moga2 korg berjaya dgn jayanye esok`!!