Pages

Thursday, May 19, 2011

resepi bubur nasi special

well. takde la special mana pun. haha.

ini lah menu masakan yang akan saya pilih di kala saya malas nak masak hebat-hebat or bila takde mood nak memasak.

senang. pantas. dan sedap. dan yang paling penting sekali. amat mengenyangkan.

bahan-bahan yang anda perlukan adalah

  • beras (satu genggam saje, tak perlu banyak-banyak ye kawan-kawan)
  • air ( isi sampai 3/4 periuk (periuk kecik je yang selalu saya guna, cukup la untuk dua orang makan) )
  • bawang besar ( 1/2 biji, potong dadu )
  • kiub ayam ( potong 1/2, saya guna brand Knorr )
  • lobak merah ( potong halus-halus )
  • ubi kentang ( 1 biji or 2, depends on your preferences actually. potong dadu )
  • sedikit garam
  • telur 
  • ikan bilis
  • bawang goreng
  • daun sup
cara-caranya plak,
  1. basuh dulu beras tu bersih-bersih
  2. masukkan ke dalam periuk dan isikan air sampai 3/4 penuh. jangan sikit sangat sebab nanti dia meruap dan tak jadi bubur la plak nanti. jadi nasi plak. hehe
  3. kemudian, masukkan bawang besar, ubi kentang, lobak merah yang semuanya telah dipotong halus dan dadu, ke dalam periuk.
  4. tunggu sampai dia mendidih dan nasi jadi lembik (ala-ala bubur)
  5. bila sudah puas hati dengan "rupa paras" bubur anda, sila lah rasa, dah tambah garam secukup rasa.
  6. pecahkan telur. 
  7. hidangkan bersama taburan ikan bilis goreng, bawang goreng dan daun sup.
  8. siap~!
senang kan? my hubby really loves this bubur everytime i make one for him. cuba lah~ :))

owh ini picture of my bubur. maybe boleh bagi sikit panduan untuk kamu yang mahu mencuba? hehe. akhir kata. selamat mencuba~~

bubur nasi special gue. :)

6 comments:

ika~~ said...

hello there..
this is my first visit to ur blog.i typed 'veil for rent' n ur blog came out.heh.btw,bubur 2 nmpk sedap!
oh yes,ur posts very interesting..i love to read its to bits :))

syaima' said...

hi ika. hehe. tq for your compliment. malu saya. :P

sedang mencari veil ek? chaiyo2 k. nak beli veil tunang saya. boleh je. harga boleh nego. kalau nk sewa. hm. jom nego2 dulu. hehe

btw, nice to get to know u.

ika~~ said...

really?im just looking around the affordable veil.klu bleh nk rent sje.email me the price at nurulatikah_uitm@yahoo.com
thx a lot

arryn said...

telur tu pecah je? or nak kacau2 sikit smpai masak? :)

Pn Syaima' said...

terpulang pada u actually arryn. kalau suka makan telur seketul especially telur kuning tu, jgn kacau smpi dia masak. if x, kacau je so dat dia sebati.. for me dua2 sedap je. :)

Cinta hazanis said...

Kena cuba ni..hihi