Pages

Monday, June 20, 2011

kadang-kadang perlu...

in relationship. sometimes we need to have some kind of disagreement. we need to have some issue to debate with each other. and we need some conflict. why?

sebab. saya rasa. semua-semua di atas ni dapat merapatkan lagi hubungan sesama manusia tu. tapi dengan syarat, both must be open. both must be willing to listen to each other. and both must be frank with each other. tell the other person what you really meant. tell him and try to make him understand what you really feel on that particular issue or conflict. insyaAllah. at the end of the day, mesti hubungan tu akan lebih intim dan bahagia. sebabnya? kita akan rasa lagi dekat dengan dia. rasa lagi kenal dan paham akan isi hati dia yang sebenarnya.

tanak lah jadi macam dalam cerita-cerita drama melayu or indon tu kan. penuh dengan salah paham dan prasangka. padahal. apa yang difikirkan adalah salah sama sekali. end up. rugi je gaduh-gaduh. masam-masam muka. hm. biasalah kan. mesti ada semua ni kalau tak. bosan la drama di TV tu kan? tapi kalau banyak sangat adengan camgitu, tak ke bosan? :P

back to this. i am very fortunate to have a husband who is also my soulmate and also my bestest friend. setiap kali gaduh, mesti tak lama. sebab. kami amek pendekatan di atas tu. cakap baik-baik. dengar baik-baik apa yang masing-masing rasa. dan akhirnya. saling meminta maaf. owh. am i lucky to have him? alhamdulillah`~

so kesimpulan nya ialah. apa apa benda pun, needs both cooperation to make it happen. macam kata pepatah, takkan berbunyi kalau bertepuk sebelah tangan or it needs two to tango. chewah~ kena saling bertolak ansur. dan communicate selalu. insyallah. berjaya semua. including friendship. love relationship. family. and also in working life.

tapi yela. kena banyak sabar. sebab tak semua orang macam ni kan? :)) kalau semua macam ni, sure aman dunia. hehe

3 comments:

NeenaAnuar said...

yea! exactly dear.. totally agree with you.. we're married for 5 years +++.. soon will be 6 years.. and so far memang sangat susah nak gado2.. arguments yes.. but itu pun tak leh lelama.. hehehe... coz apa yg syaima' ckpkan tu.. itulah yg kami amalkan.. being very open especially during conflict session.. then put our Ego farrr farr awayyy.. and insyallah we will be happy and even getting closer day by day... insyallah.. tapi kalau tak gadoh langsung pun tak best kan.. sbb takde sessi pujuk2 and ngada2.. hehe.. then biler ade sessi mintak maaff.. rasa makin sayangggg kan.. :D

but as u said... not many people like this.. and you're very lucky to have Amir as your hubby.. and I'm blessed too to have abg nuar as my hubby... may our love cherish for ever and ever.. aminnn...

btw, tak sabar nak tengok baby u olzz nanti... ehehehe..

syaima' said...

betul~! suka sangat bila amir pujuk2. n kita pun ngada2. haha. rasa disayangi sangat. alhamdulillah sebab both of us dikurniakan Allah pasangan hidup yang baik. :)

hehe. doakan saya dan baby taw. takut nih. nguu

Tuan Auz said...

hehe pengalaman orang dah berkahwin nih! kena take note amek as petua di masa depan. :D


ye! tak saba nk tunggu baby you!