Pages

Friday, June 17, 2011

resepi spageti goreng :)

this time saya nak share resepi spageti goreng plak. smalam try buat spageti goreng tanpa sos prego yang ready made tu. nasib baik menjadi dan sedap. dan paling penting, suami saya suka ~ selalunya saya akan tumis bawang and guna lebihan sos spageti yang telah dimasak.. leftover nye..

sonang aje sebenarnya. cuma perlukan keberanian aje. chehwah. (alahai.. masak spageti goreng je pun -.-)

bahan-bahan yang diperlukan hanyalah..

  • spageti
  • 2 biji telur (goreng dulu jadi scramble egg)
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 15 tangkai lada kering
  • 1 lobak merah (hiris)
  • 1/2 biji capsicum (hiris halus)
  • 2-3 batang sosej ayam (hiris halus) - ni adalah untuk lauk. sebab ada ni je. so letak je la sosej. kalau nak guna lauk lain macam ayam ke. daging ke. ok saje. (kot? :P)
  • kicap
  • salad (hiris halus)

cara-caranya ialah..

  1. blend bawang besar, bawang putih dan lada kering tadi sampai hancur. then, tumis sampai naik bau.
  2. masukkan sosej, lobak merah, capsicum dan kacau-kacau.
  3. masukkan sedikit kicap. (ni saya main letak je. asal rasa cukup dan sedap aje.. ok la..)
  4. then, masukkan spageti yang telah direbus terlebih dahulu dan scramble egg. kacau-kacau biar sebati. 
  5. hidangkan dan tabur salad yang telah dihiris halus tadi dan SIAP. :)

takyah masukkan garam dah. since kicap dah ada kan. tapi for safety. sila lah rasa dulu ye. maybe saya ada luck kot masa masak ni semalam. sebab tu takyah tambah garam or seasoning yang lain.

owh. seronot nya masak. whee.. lagi-lagi bila menjadi dan orang yang kita sayang suka.

my 1st spageti goreng. :) -bangga-bangga- -.-

2 comments:

♥ nana i am ♥ said...

kak syai~ semalam nana masak spaghetti goreng jugak.actually sos speghetti berlebih lebih.then nana campo together dalam kuali terus jadi spaghetti goreng..hehe~ rase not bad gak =) nway, tq for the recipe..

syaima' said...

ye ke. actually, tu la yang selalu akak buat. sos lebih2 goreng je balik dgn spageti yang ada. :D ur welcome. nnt cuba la ye.