Pages

Sunday, August 23, 2009

iftar bsama Saa n Ain

iftar atau berbuka puasa d masjid kali ini d sertai oleh miss Saa yg pertama kali nye merasai nikmat berbuka d masjid dan rumet sy, miss Ain yg bergaya ala2 gadis2 Indon yg comey`~ miss saa amat excited utk beriftar. ye lah. first time agak nye kan? sy n miss ain hanya tersenyum2 melihat semangat miss saa itu.

kami bertolak ke masjid pd pkul 7 pm. awal kan? ehe. biasa lah. 1st day berbuka kot. so semangat tu mcm lebih sket. esp miss Saa yg ayu dgn baju kurung purple and selendang putih salju nya itu. :P terbayang2 sudah keadaan meriah d masjid, dgn talam yg bersusun2, berisi juadah berbuka kami.

namun, hampa. kerana muslimat d jamu dgn menggunakan pinggan saje. bkn spt biasa dlm talam yg besar. x taw la muslimin bgaimana. sayang miss Saa tidak dpat merasai pengalaman sebegitu. xpe kan miss Saa? mungkin kt boleh beli sndiri talam n makan dgn hosmet ke nnt? n byk sungguh sudah muka2 yg tidak d kenali. sume nye adik2 barangkali. haih. tetiba terasa sgt tua plak`~

lauk ayam gulai n sayur kubis, n desert sepotong tembikai serta air sirap segelas seorang sudah cukup buat kami, esp sy n miss Ain yg kesempitan wang akibat duit "allowance" masters yg tidak kunjung tiba. nguu~ [ops kantoi ke knapa sy nk g iftar? haha] :P

tiba-tiba, miss Ain menukar pinggan nye dgn pinggan sebelah. sy yg dlm senyap, "em. best nye miss Ain dpat ayam part kepak" terus melonjak kegembiraan. tp dlm masa yg sama. rupa2nya Miss Saa pun turut jua merasai n menginginkan benda yg sama. iaitu kepak ayam itu`! hahaha. sy dgn baik hati nya lalu memberi chance pd miss Saa yg 1st time beriftar utk mengambil pinggan ain itu. lalu berlaku lah adegan berikut.

saa: "eh xpe la syai. amek la"

syai: "eh saa amek la. saa 1st time g iftar neh"

saa: "eh. xpe la. syai la amek"

sopan santun kan kami ni? ahahaha. at last miss saa mengalah jg. n amek jg kepak ayam yg di idam2kan beliau. yeayh`! sy menang`~! miss saa. sy nk kamu taw yg sy mmg ikhlas bg kepak ayam itu pada kamu. :) miss ain hanya mampu tersengih2 melihat aksi gediks kami.

azan berkumandang. air sirap d minum~ n nasi mula d jamah. hm. not bad. sedap gak la. just i wish my nasi banjir sket dgn kuah gulai itu. hehe. smbil2 makan itu,

"byk la nasi i ni~" rungut sy smbil melihat2 nasi miss Saa n miss Ain

"eh, sama je" mereka berdua berkata. ye ke? mcm x je~

"mcm mana ni. abes ke ek?" smbg sy lagi.

n guess wat? sy abes jg makan. licin lg. haha. bg sape yg betul2 kenal sape miss Syaima' ni. jgn percaya la if sy ucapkan dialog2 di atas. sure abes gak nnt. sy sndiri taktaw nape la selera sy besar sgt.

selesai saje makan. cpat2 g gosok gigi, buat bisnes spatut nya d toilet, amek wudhu' n bergegas ke tingkat atas utk magrib berjemaah. selesai solat, cpat2 cr port seswai, amek Al-Quran terjemahan ku n mula membaca. sy sekarang sedang berusaha utk menghabis kan apa yg patut di habis kan. sedang berlumba2 dgn org tu yg sudah d surah Al-Maidah. sigh`~! xleh kalah~ n x d lupakan Miss Saa yg setia d sisi. turut sama membaca Al-Quran. miss Ain ntah hilang kemana.

konklusi nye. sy amat suka kan malam ini. amat d guna kan dgn baik. :) i just hope i can be istiqamah in doing all these. not just in this 1st week only. doakan sy semoga ttp rajin n kuat semangat. tq miss Saa n miss Ain yg menemani. mwahs~

gmbr2 smasa d iftar. before mamam n smbil2 menunggu magrib masuk. [sempat lg pose kan? hehe]

suasana iftar d masjid an-nur, UTP

pinggan Miss Syaima'

ex-pinggan miss Ain yg kini sudah menjadi pinggan miss Saa

miss ain, miss syaima n miss Saa yg excited

^__^


4 comments:

mashimarossa said...

Ha ha ha termalu tergelak sorang-sorang baca ha ha ha

Adeh Syai..jangan la citer detail sangat pasal berebut kepak ayam tuh..ha ha ha ha

Nway, kalau nak g Iftaar lagi, ajak taw~~~~

p.s: petang neh tak pat nak join sebab kena g amik hanis ngan dayah kat batu gajah :(

Charlz said...

wahahaha.. saa, saa~ *sambil geleng2 kpale*

Hannah said...

ahahaha.. gelak at dialog di ats, syai mengalah?? amazing.. hehe, ayam k0t~..
winduu nk iftar jugak.. haiH~

cik sentul said...

haha..

ex-pinggan ku..

i xtau u all ske kepak ayam..

serentak je ckp "ain" once i letak ex-pinggan i tu kt tepi..

haha..

wut a scene..

chumil la korang ni..

malu tp mahu~~

ahakss