Pages

Thursday, August 13, 2009

ESQ anybody? :)

Last night, i just had a meeting with other ESQ team members. I had fun. Even though it ends at 1.00++ am~! Maybe all of us just had so many issues and ideas that we want to share. :P maybe la kan? ehe. N now, i would like to share will all of u. the benefits and maybe it can answers some of your questions regarding to this program. Macam...
  • "knapa lah program ni mahal sgt."
  • "apa lah bagus nye ESQ ni?"
  • "apa yg best sgt ESQ ni?"
  • "ESQ ni cane?"
  • "apa beza nye ESQ ni dgn program motivasi lain?"
n mcm2 lagi la persoalan yg mungkin timbul d kepala anda masing-masing... so guys n girls, ready? :)

But before i start, let me give u some basic information about ESQ 165 Mahasiswa Angkatan ke-3 UTP.

Date: 3 & 4 October 2009
Venue: MPH, UTP
Fees: RM 300 (actual price is RM 560 okay~!)

I know. U guys mesti mcm. "Urgh, mahal nye. better ak g shopping ke, jalan2 ke dgn RM 300 ni..bla2" Well, ayat2 begini pun dulu terngiang2 di pikiran. Tp, alhamdulillah. Stelah melalui training selama dua hari dlu. Terasa mcm. Sangat tidak bernilai duit yg d byr tu jika nk dibandingkan dgn pengalaman ESQ ini. Serius kawan2. Sy x tipu. If korg sume maw taw lebih lanjut ttg ESQ ni. Sila2 lah melawat website mereka.. http://esq.com.my/v1/

N utk korg. I have simplified the benefits and maybe it can answers dis question "Y U SHOULD GO TO ESQ?" i get dis from abduh. our assistant project manager, tq tq tq. :)

1.IQ vs EQ vs SQ

utk pengetahuan kt sume, dlm diri kt ni. ada 3 elemen yg berbeza.

  • IQ (intelligence quotient),
  • EQ (emotional intelligence)and
  • SQ (spiritual intelligence).

hasil seni kreatif syaima' :P

kebanyakan kt hanya tahu ttg IQ and EQ jek. btul x? selama ni pun. even sy x penah taw ada nye SQ nih. some motivational programs. or any other academic program yg kt pg. hanya fokus pada satu2 element itu.

maybe it will focus on IQ only, where most of us here think it was the most important thing kan? sape2 yg ada IQ tinggi, result cgpa or gpa gempak, insyallah akan berjaya dlm hidup dia. sure cerah masa dpan dia. n mcm2 lg lah anggapan kt yg normal terhadap mereka yg berjaya dlm study mereka.

n ada juga yg hanya menumpukan pd EQ mereka jek.. d mana mereka percaya sape yg berjaya mengawal tingkah laku n perasaan, pandai jaga hati org.. bersopan santun n mcm2 lagi lah..je yg akan berjaya dlm perjalanan hidup ini.

n ada juga program.. esp program berbentuk keagamaan mcm ceramah, lebih menumpukan pd SQ sahaja.. iaitu hanya pada agama, akhirat dan menolak jauh2 dunia. n of coz benda ni xleh kan? islam sndiri menyuruh umatnye utk menyeimbangkan dua2. dunia ok. akhirat pun ok~ spt "bekerjalah kamu spt kamu akan hidup selama2nya. dan beribadat la kamu spt kamu akan mati esok nye."

jd. secara logik nye lah kan. klau kt pikir dgn logik akal lah.. kesemua element ini adalah penting dan perlu d seimbangkan demi menjayakan kehidupan ini. betul?

x leh la kalau IQ u jek yg tinggi, tp u x pandai nk jg hubungan dgn manusia lain. sure x bahagia hidup if d benci org n hidup sorg2. begitu jg kalau IQ n EQ je ok. tp SQ x okay. lumrah hidup sbagai manusia. perlu ada satu sumber kebergantungan. iaitu tuhan. Allah S.W.T.

jd kawan2. jawapan nye adalah ESQ. di mana. hanya ESQ saje yg menyeimbangkan ketiga2 element ini dlm program mereka. mereka tunjuk pd kt yg semua elemen adalah penting. semua element adalah wajib utk kt seimbangkan dan ada untuk menentukan kebahagian hidup d dunia dan jg d akhirat insyallah.

the ESQ model.

dan yg menariknye ESQ ini. program ini tidak memerlukan peserta2 nye utk mencatat dan menulis segala apa yg d beri spanjang program ini. kerana ESQ lebih menekan kan kepada pemahaman. kerana seperti yg kt tahu. jika kita tahu, ingat, faham kita akan lebih senang utk mengamalkan dan insyallah lama2 akan menjadi habit kt. n yg paling penting. kt takkan merasa bosan langsung. kt akan ketawa. menangis. serius ni. n segala nye lah. n boleh sy katakan di sini. pak fir atau trainer kt nnt d UTP ini. d ibaratkan seperti AZNIL NAWAWI [ini hanyalah pendapat peribadi sy yep. no offence taken.]. Pak fir or pak firdaus mampu membuat kt ketawa n jg menangis. penyampaian nya sungguh berkesan. jd. anda takkan menyesal taw. ehe. n program ni bkn jek duduk all day long dgr trainer tu membebel~ :P tp kt jgk akan menari. menyanyi. main game. n mcm2 lg aktiviti yg menarik. ha. kan best tu~?

2. Job opportunity

ha. jgn x percaya. sijil ESQ ini mahal taw. company2 besar seperti PETRONAS, SIME DARBY, UEM, KARANGKRAF and byk lagi lah. semua nye mengiktiraf ESQ ini sbg program motivasi yg terbaik. dan ada antara mereka [CEO or menteri2] yg mewajibkan staff2 nye mengikuti program ESQ ini selepas mereka sndiri pegi ke program ESQ.

PETRONAS sendiri telah memberi ranking 4.5/5. lihat betapa baiknya dan bermanfaat nye program ini pada mereka sehingga hampir memberi perfect ranking kpd ESQ~

insyallah, sape2 yg telah mengikuti ESQ ini akan di lihat sebagai individu yg mempunyai keseimbangan antara ketiga-tiga element yg sy sebut d atas, mempunyai integriti yg tinggi dan pelbagai lg sifat2 n sikap2 yg boleh memberi manfaat dan pengaruh kepada kejayaan syarikat itu.

n kebanyakan alumni2 ESQ ini. terdiri dr mereka2 yg berjawatan tinggi dr pelbagai syarikat dan organisasi. kamu sume leh refer d sini... http://esq.com.my/v1/?page_id=58

ha. kan bagus ni? ehe. esp to those who are seeking for job n intern opportunities soon.

3. Western approach vs ESQ 165 approach

byk western companye dr europe. us. jepun n mcm2 lagi yg menawarkan program2 motivasi. mereka menggunakan hukum akal. atau pun berpaksi kan kpada hukum logik. pendek kata buatan manusia lah.

so. y not. esp to muslim itu sndiri. kt cuba pd program yg menggunakan approach yg berdasarkan paksi2 islam itu sendiri. iaitu Ehsan. Iman. Islam. iaitu makna kepada 165. 1 Ehsan. 6 Rukun Iman dan 5 Rukun Islam yg kt pegang selama ni.

insyallah. tru dis program. we will understand better about ourself, islam, and our purpose of life in dis world..

4. RM300?

yup. i know. RM 300 sgt mahal. lg2 buat kt student yg masih belajar dan hanya bergantung kepada scholar or "pama" [papa n mama scholarship fund :P] tp. RM 300 itu boleh d kira sgt murah kalau kt...

  • compare dgn harga ESQ d luar UTP.
ESQ public - RM1380
ESQ teens - RM760
ESQ mahasiswa - RM560
ESQ kids - RM700

  • tahu RM 300 tu digunakan utk apa.
  1. trainer - RM50
  2. makan - RM 50
  3. sound system and alat2 audio lain - RM 100
  4. transportation - RM 40
  5. ESQ LC Staff - RM 50
  6. makanan kt spanjang program - free

basically ESQ x dpat apa pun kan? harga yg ditawarkan semuanya bersebab. iaitu utk cover balik kos2 yg terlibat dlm memberi kt sesuatu yg berharga. yg x mungkin kt boleh ketemu d tempat n program lain. bayangkan. betapa sikit nye profit yg diorg peroleh dr stiap program. n bayangkan lagi. setelah menyertai program ESQ ini. kt akan bergelar ALUMNI yg melayakkan kt utk pergi lagi atau RECHARGE d mana2 program ESQ d seluruh Malaysia dgn free! just bawak kad alumni kt jek. betapa byk manfaat n kelebihan yg kt peroleh. xde rugi langsung kan? pikir2 kan wahai sahabat2 ku.

dan itu saje la yg kawan2 ATS team mampu fikir dlm usaha utk menjelaskan kpada anda semua..kenapa anda semua harus hadir d ESQ angkatan ke 3 UTP ini. x mampu rs nye untuk menjelaskan dgn sebenar2nye. anda harus dtg n alami sndiri pengalaman yg menabjubkan ini. dan br lah anda sume dpat memahami dan insyallah bersetuju dgn apa saje yg kami or alumni2 lain telah kata ttg program ini.

jd kawan2. harap sume memahami n akhirnye dpat menjawab sedikit sebanyak persoalan mengenai ESQ ini. if berminat. sila2 bgtaw sy yep?

dan utk pengetahuan sume jg. kami ada membuat perancangan utk mengadakan REVIEW bg memperkenalkan ESQ ini dgn lebih baik. REVIEW session ini insyallah akan d adakan pada 6 september 2009. n pak firdaus sndiri akan turun dan memperkenalkan program ESQ ini kepada anda. info mengenai REVIEW ini akan sy bgtaw nnt.


n lupa plak nk bgtaw. d sini. kami amat memahami mungkin ada d antara korg yg x mampu utk membayar sekaligus rm300 itu. jd kami membolehkan bayaran secara ansuran. just deposit rm50 smasa mendaftar. dan kemudian boleh membayar secara ansur2. just make sure u guys paid it fully by 3 october. senang kan? so leh la stat menabung skang. ehe

^__^

p/s: just took my robe. happy2. my robe size is M. since i m so "tinggi"`~ ehehe :P xleh gak nk amek S mcm malini, hannah n izza.

5 comments:

Asmiza Azmi said...

waa..
tp ni untuk student utp saje kah??

syaima' said...

tak lah.
utk org luar jg.
tp lain lah plak charge nye
rm400 kot klau tak silap.
berminat ke?
email sy ek. syausj@gmail.com

oyenks said...

miza, jauh tol ko kat jepun sana nuuu~
ke da ade d msia ni?
meh join meh~

ururules said...

alumni dapat diskaun tak? ke RM400 jugak?

syaima' said...

ni alumni mana ni? alumni utp ke?
stil RM400 rs nye. sbb da consider as non UTP kan. berminat kah?