Pages

Thursday, October 22, 2009

PAPADOM


Judul: PapaDom
Tagline: Sebuah kisah mengenai seorang bapa, seorang anak dan papadom.
Genre: Drama / Komedi
Pengarah: Afdlin Shauki
Penerbit: Tayangan Unggul Sdn Bhd
Kos penerbitan: RM1.44 juta

Pelakon:
Afdlin Shauki (Saadom)
Noorkhiriah (Munira)
Liyana Jasmay (Miasara)
Vanidah Imran (Profesor Balqis)
Farid Kamil (Hisham)
Scha (Shasha)
Chelsia Ng (Yvonne)
Que Haidar (Mat)
Harun Salim Bachik (Hussin)
Pete Teo (Alan)
Adham Malek (Ali)


okay. sape dah tengok Papadom angkat tangan~?? best tak?? BEST cikgu`~!!!! hehe. best kan cerita ni? one of the best Malay movie ever la for me aside from Cinta dan Sepi. tahniah Afdlin kerana berjaya menghasilkan cerita yang sangat berkualiti, menghiburkan, dan ada mesej yang baik dapat disampaikan. solute2~ :)

setelah pelbagai halangan di tempuhi untuk melihat cerita ini [well for those who knew about this story, shh~ :P]. akhirnya pada hari khamis lepas, bertarikh 15 oktober 2009. saya berjaya juga untuk menonton PAPADOM~~! -happy2-

gambar ni 1st time saya guna Photoshop utk edit setelah penat baca buku for dummies utk photoshop ni. tapi hanya sampai chapter 5 je lah. x larat den nk baca sampai habes. last2 end up explore sndiri. :) photoshop best`!!


secara ikhlas nya. dalam banyak2 pelakon cerita ni, saya amat sukakan lakonan PapaDom [Afdlin], dan juga Mat [Que Haidar]. mereka sangat bersahaja, "real" dan menghiburkan. n i have to say, lakonan Scha sebagai Shasha, gadis gediks dalam cerita ni agak kureng sedikit. watak gedik yang harus dia bawak, agak nampak tidak natural dan nampak seperti di buat2 dan agak "overdone~". Sorry Scha. takpe. u can improve lagi. pape pun, u still nampak cantik dalam cerita tu. i jeles dgn kekurusan dia. :P

Papadom telah membuatkan satu wayang gelak non stop. and maybe saya sorang je lah yang boleh feel n menangis tiba-tiba di akhir2 cerita. :P saya ni memang hati sensitif agaknye. hehe. dari awal cerita. sampai la ke akhirnya. sungguh menghiburkan. takde satu scene pun yang leh buat saya mengantuk dan berfikir "bosannya~~~". sangat takde okay`~

what i like in this movie?
  • geng2 boria yang muncul pada awal dan akhir cerita ini. owh mereka sangat menarik dan kelakar. ekspresi muka, gerak tari, dialog2, music dan kostum mereka sangat kelakar dan boleh buat satu wayang pecah dengan gelak. i wonder, macam mana la si Afdlin ni leh cari mereka-mereka ni. sangat best dan tak nampak poyo okay.
  • dialog-dialog yang dilontarkan amat lah nampak spontan. n superly funny`~!! esp dis one "jangan emosi dengan tanah ye"
  • cerita ini sangat ringan, dan boleh buat kita release stress. ye lah. gelak je memanjang. tapi yang best nya. kelakar-kelakar pun. still ada moral values yang dapat di sampai kan. pendek kata. bermakna gak la tengok. bukan sekadar hiburan kosong jek semata-mata. macam kebanyakan filem sekarang. especially the malay's. huhu
  • gelagat dan eskspresi Que Haidar dalam cerita ini sangat BEST~! dia sangat real, sangat menjiwai watak dia sebagai mamat yang sangat pelik tapi berhati baik.
  • Noorkhiriah (Munira) sangat cool~~ leh lak muncul dengan baju2 yang konon nye seswai dengan acara dan suasana. padahal dia roh kot.
  • kesweetan Afdlin sebagai ayah pada Liyana Jasmay [Miasara] sangat terserlah. sampai leh bikin air mata ini mengalir woo`~
  • Afdlin sangat tonjolkan semangat 1 malaysia dalam cerita ni. mcm Afdlin dan 2 kawan nya yang berbangsa cina dan india. Liyana Jasmay yang bersahabat baik dengan Yvonne, yang berbangsa cina. Bagus2. :)
  • suka juga dengan Farid Kamil. sangat menjadi watak playboy lembik itu. funny2.

what i don't like n "agak x berkenan" in this movie?
  • nak gak cakap sekali lagi. lakonan Scha. so sorry. but your acting agak tidak menjadi la kali ni.
  • agak tidak logik bagi diri ini bila Farid Kamil yang konon2 nya hot stuff and sangat famous leh plak tersangkut n cuba mengorat Liyana Jasmay yang pada masa itu merupakan student baru. dan leh plak tinggalkan Scha yang obviously lagi hot dari Liyana Jasmay. i was thinking, macam mana lah dalam banyak2 student kat UITM SHAH ALAM yang luas lagi besar tu, leh plak tersangkut pada Liyana Jasmay yang pada saya, biasa2 je. even though memang dia agak comel kan. well, maybe dah nak dijadikan cerita kan? :P
  • agak tidak logik bila Pensyarah diorang, Prof Balqish lakonan Vanidah Imran bleh tangkap cintan pada Afdlin yang pada masa itu adalah hanya seorang tukang kebun. possible ek?
  • dan agak tidak logik why la Scha and the gang nak attack si Liyana Jasmay gak? dan dan je kan :P

overall, PAPADOM adalah satu cerita yang sangat bagus~! tahniah Afdlin. mmg layak la kamu menang award banyak-banyak tempoh hari. just hoping, if he can includekan cara hidup org islam, dan nilai2 islam dalam movie2 dia, lagi bagus` for me la, nampak sangat cara dan pemikiran mereka dan orang2 sekarang yang sudah agak bebas dan jauh tersasar. huhu

apa apa pun. PAPADOM memang BEST`~! for those who didnt watch it yet, sila2 tengok. serius tak rugi.

p/s: hanya lah review dan pandangan ikhlas saya sebagai penonton yang amatur lagi taktaw apa2 pasal dunia filem sacara technical nye. hehe`~ kalau tak setuju sorry. :) kalau anda setuju dengan saya. sepp~!! high-5

7 comments:

anep said...

Br blaja guna photoshop dh boleh produce a piece of art. Hebat2!

syaima' said...

haha.
piece of art la sangat beb`
apa2 pun. tq`~

kHaiRuLDiN said...

papadom one of the malay muvie yg wajib tayang n wajib tonton di pawagam.. trust me!!

ps: love character Que and his assignment pada babak last skali tuh even x paham.. haha

syaima' said...

yup. agreed~
suka dgn tajuk filem Que tu.
mengarut sungguh.
i wonder. ada makna ke tidak tajul filem Que tu~ hehe

CaHaya said...

salam.
syaima' pandai wat review.
kagum2. sgt xreti wat2 review nih.
=)
-alwani

syaima' said...

cahaya: hehe. pandai la sgt.
bkn review apa pun.
juz luahan n dr sudut pandangan mata ini saje.
u pun leh buat gak.
:)

fndrocka said...

ramli kater turun tangan...ramli ramli ramli...dia jabatan lain