Pages

Friday, March 25, 2011

mari kita membuat trifle

yes dear, trifle! the only dessert dish yang saya boleh buat dengan jayanya.

i learn to do this delicious dessert from my ummi. sejak zaman belajar di UTP lagi, selalu jugak bawak balik and jamu housemates and best friends. ingat lagi, bagi satu bekas trifle pada anep and gang, habis licin dalam sekelip mata. hehe. ada lagi, bawak satu bekas masa makan ramai-ramai di tom yam tropika, round round table, tup tup abes~! adoi la. one of the best memories ever. best sungguh dapat jamu diorang.

and now, saya jamu pada suami tercinta. abes 3 bekas dia makan. dia sorang bedal 3 bekas trifle tu taw. hehe. mana la tak gemok.

tanpa membuang masa lagi, this is the recipe. senang giler. pejam mata pun boleh siap. cheh`~ :P

you just need...

kek gulung (boleh beli di mana-mana pasaraya)
tepung kastard
susu cair
yogurt asli
buahan campur (dalam tin)
buah pic (dalam tin juga)
1 kotak jelly (biasanya saya beli jenama nona)

okay. bila dah semua bahan ada di depan anda, kita boleh mula membuat trifle. :)

1. kek gulung anda bukak plastik nya, dan potong nipis-nipis macam dalam gambar bawah ni. biasa nya saya suka beli perisa coklat. sedap~ tapi sebab di TMC, Mesra Mall ni xde, saya beli strawberry saja. apa-apa perisa pun okay sebenarnya. :) its all up to you. lain orang lain preference nya kan.

make sure tebalnya sama ya.

2. then, sila susun kek itu menjadi satu lapisan seperti gambar di bawah didalam bekas yang sesuai. kalau untuk majlis yang istimewa seperti open house or potluck, silalah susun di dalam bekas yang transparent, so that orang boleh melihat lapisan yang pelbagai lagi menarik itu. :) 


3. next is the 2nd layer. custard. :) 

main ingredients for our 2nd layer. :)

susu cair di panas kan di atas dapur. 

sambil-sambil itu, campurkan 2 sudu tepung kastard dengan air sehingga sebati. then, masukkan ke dalam susu cair tadi dan kacau sehingga likat/separa pekat. kalau tak likat-likat jugak, sila tambah lagi campuran tepung kastard seadanya ya. hati-hati, jangan sampai terhangus. once dah agak pekat, matikan api dapur dan letakkan perlahan-lahan ke atas lapisan kek gulung tadi seperti gambar di bawah. biarkan untuk seketika sehingga keras. (not sure if keras is the exact word to desribe it. senang cite, mcm agar-agar lah. kena tunggu sampai dia kering/keras)


4. once the custard is done, we proceed to the next layer, which is the fruits. tabur-tabur dia agar menjadi satu lapisan lagi. :) 


5. next is, lapisan jelly~ sama dengan custard, kita kena tunggu lapisan jelly ni keras sebelum next layer.. :)


6. last and not least, letakkan buah pic diatas lapisan jelly tadi.


biasanya saya akan letakkan yogurt di atas lapisan jelly tu dulu sebelum buah pic. biasanya yogurt perisa asli. sedap~ 

and here is your trifle~! siap~! senangkan?

simpan dalam peti ais sebab ia sedap di makan sejuk-sejuk.

selamat mencuba ya rakan-rakan~~ 

6 comments:

Charles T said...

haaiiii.. cik syaima' lagi ke?? dah PUAN okaaayyyy :P lalalaa rindu trifleee!!!!

syaima' said...

hehe. dah tukar. rindu? meh la kerteh. rindu kat muggles. huhu

AkUiStInI3 said...

wah..best nih..nak try la buat jugak..thanks for the recipe puan syaima~~hehe

syaima' said...

sila-sila. sangat senang. yg paling penting custard tu. jangan sampai hangus yep.

Shira Shafrida said...

kak, saya ada buat triffle nih..

jemputlah ke sini,

http://shirashafrida.blogspot.com/2011/04/my-passion-homemade-triffle.html

syaima' said...

okeyh, will do the blog walking. :)