Pages

Saturday, April 9, 2011

ribbon embroidery class with maklang lina :)

today is already 9th April 2011. and it means, its already been a month i've been a "penganggur terhormat" di daerah Kerteh ini. cheh wah.. hehe. kejap nya masa berlalu kan? pejam celik pejam celik. eh dah april? eh dah nak bersalin??? eeeh so scary plak. hopefully it all went well. ameen.

alhamdulillah, i managed to do something beneficial to myself. yep. i can say that since i have learnt something new, and good. insyaAllah. which i can do in my free time. and also i can make something nice from it, and give it to my soon to be born baby, my mother, MIL and also to who ever that i think i want to give. :)

yes dear. i did learn how to sew yesterday~ and it is ribbon embroidery. how did i came across this? well. bosan bosan satu hari ni, i google a bit. type the keyword of "aktiviti di kerteh" and mr.google did the job. and finally i found maklang or makcik lina's blog offering classes of ribbon embroidery. i quickly send an email inquiring about the classes. sesi membalas email pun berlangsung. and finally i asked my hubby's permission. and walla~ ini lah hasilnya. weheee..

we started with tulips, 

 the stem (batang), french knots (the yellow flowers) and of course the butterflies.

then, we continued with the 2nd module, which is the spider web rose, the leaves and the daisies. 

 not bad for a 1st timer ek? :P -bangga plak dengan diri sendiri.. hehe-

owh. i am so in love with ribbon embroideries at that instant. :) cant wait to learn more.

patutnya saya attend kelas ni sabtu lepas lagi, tapi sebab husband tak bagi sebab konon-konon dia cuti, tapi rupanya sebab my babes nak datang. so, jumaat lepas la baru boleh pergi. :)

maklang lina ni baik sangat. sangat-sangat baik. suka bercerita. which i like so much. hehe. ye lah. sedar diri ini tak berapa peramah sangat. so kena sangat la dengan orang peramah ni. :P dan rumah beliau sangat cantik. anak anak semua sangat peramah and baik. rajin tolong maklang lina ni. nak anak-anak macam ni gak la. sure sejuk je perut ibu. kelas ni selalu nya memang maklang akan buat every weekend since she is a working mum. and during this class. i am her only student. owh. sangat di beri perhatian istimewa. maybe that's why i can catch up super fast kot?

sambil-sambil belajar menyulam, kami bercerita, makan kek coklat yang sedap. and maybe rezeki baby, saya dapat bekal nasi kerabu~! haha. kebetulan maklang tengah masak nasi kerabu, dapat la saya merasa siket. and lagi super happy sebab dapat hilangkan rasa rindu pada masakan umi, and of course sebab tak payah balik masak lagi. hehe :P selain nasi kerabu, saya dapat bawak balik rempeyek indonesia yang bibik maklang buat and of course the chocolate cake~ mwahaha. langkah kanan betul kan saya ni??

hasil tangkapan hari tu :P habis licin semua. sedap. hilang rindu pada nasi kerabu umi. thank you maklang. :)

apa-apa pun, right now i am super excited to improve my sulam teknik. so that i can make something nice and give to people i love someday. :)

for those who are interested to attend or to know more about ribbon embroidery ni. sila lah lawat blog maklang lina ni --> http://jahitanmaklang.blogspot.com/

wish me luck on this ye? so that i will not be "hangat-hangat tahi ayam" aje. :P

4 comments:

Tuan Auz said...

wah dah stat blaja sewing. cantek okeh!! very nice. jangan malas2. rajinkan diRi. hehe

syaima' said...

baik :)

maklang said...

Mak oooo melambung pujian... Semuanya dr Allah... Alhamdulillah..;)

syaima' said...

maklang, pujian itu ikhlas. u deserved it. :)