Pages

Sunday, November 29, 2009

apa yang anda rasa kalau...


anda nak belanja orang yang anda sayang... tapi... erm.. sila baca kes study di bawah. dan bayang kan anda lah watak utama kes ini.

bayangkan anda dan orang yang anda sayang tu sedang makan tengahari di sebuah kedai makan ikan bakar di bandaraya, Kuala Lumpur..

lauk yang di ambil..

anda? ikan pari bakar, nasi, kuah dan sayur lemak.

orang yang anda sayang? ikan keli bakar, nasi, kuah, sayur lemak.

mula-mula... yakin aje macam mampu bayar harga makanan itu.. so.. amek la slip kertas yang berisi jumlah harga makanan yang baru aje pakcik tu letak atas meja.. n siap sorok-sorok ag so dat orang yang kita nk belanja tu tak nampak.. n nampak la yang kita ni bersungguh-sungguh nak belanja dia kan... bila mana dia cakap.. "eh takyah la susah-susah".. n kite pun iya-iya cakap.. "eh takpe.. bukan selalu~ " n bla2

tp.. duk tengah makan tu.. mula terfikir.. cukup ke duit dalam purse skang ni.. since harga yang pakcik tu tulis sangat la melampaui dari range harga yang kite jangka kan... cukup ke tak? cukup ke tak ni?

sebab firasat diri sendiri sangat kuat mengatakan macam tak cukup je nak bayar... lalu tercipta lah dialog-dialog di bawah..

anda: "em... u.. macam tak cukup duit jek i nk bayar ni.. u tolong top upkan sket bleh?"

orang yang anda sayang: "hahahahahahahahaha"

anda: "len kali la ek i belanja.. sebab i rasa macam tak cukup jek nak bayar ni..."

orang yang anda sayang: "hahahahahahahahahaha"

tersipu-sipu malu anda di situ.. sayang.. niat murni anda hendak belanja orang tak kesampaian plak.. [sume ini thanks to en. kah** yang terlambat menjalankan tugas nye. hukhuk..]

orang yang anda sayang: "tu la.. len kali... make sure dulu... "

tersipu-sipu lagi anda di situ...

orang yang anda sayang: "tapi takpe.. i hargai niat murni u nak belanja i tu...hahahahhaha"

n gelak lg.. n lagi...

urgh....

n bila nak bayar tu... bukak-bukak purse.. ada jek duit... nguu...kan malu?

n...

"hahahahaha" lah lagi~

anda sure malu sampai nak jadi macam burung ostrich kan.. yang if nampak musuh ke apa ke.. sure masukkan kepala dia dalam tanah... bajet konon-konon orang takleh nampak la kan?


so. apa yang anda akan rasa kalau anda di tempat orang yang saya cite kat kes study atas ni?? sure MALU kan? sure menyesal kan? sebab tak check dulu berapa duit yang ada dalam purse tu. ini tidak.. berlagak bukan main. siap sorok-sorok ag kertas yang pakcik kedai makan tu bagi..

so. moral of this story is...

if nk belanja orang.. check dulu isi purse anda ... so that anda bleh tahu samada anda mampu atau tidak untuk merealisasikan niat murni anda itu..

huhu

4 comments:

John Emmanuel Edmund said...

i also wana say "hahahahahhaha"..

can image u doing this.. :D

syaima' said...

busuk~

bila i ckp i yang mengalami sume ni.

i suh korg yang baca ni imagine. huhu

John Emmanuel Edmund said...

that y i said i can imagine you doing this.. emphasis on the "can imagine" haha..

did i say it was you?? huh huh?? kan da kantoi.. :P

syaima' said...

lalala~ :P